(untitled) (Journal of Engineering and Health Sciences, 2023)
Vaksin adalah produk biologi yang berisi antigen di mana apabila diberikan kepada seseorang akan menimbulkan kekebalan spesifik secara aktif terhadap penyakit tertentu. Vaksin mengandungi bahan aktif iaitu antigen. Penghasilan vaksin dijalankan dalam persekitaran bebas kuman (aseptik) dan dipantau secara rapi melalui langkah-langkah kawalan kualiti. Proses penghasilan boleh berbeza mengikut jenis vaksin kerana beberapa komponen yang digunakan dalam proses penghasilan adalah khusus kepada jenis vaksin sama ada berunsurkan virus atau bakteria. Malaysia telah menerima vaksin pertama pada Februari 2021 dan perlaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan telah dimulakan sehingga Februari 2022. Keperluan untuk mendapatkan bekalan vaksin merupakan keutamaan negara bagi memastikan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dapat dilaksanakan bagi membendung pandemik ini. 3 jenis vaksin COVID-19 yang dihasilkan iaitu jenis mRNA adalah Moderna, Pfizer/Biontech. Kedua adalah vektor virus adalah AstraZeneca, CanSino, Johnson & Johnson dan Sputnik V. Ketiga adalah Virus nyahaktif danvaksin tersebut adalah Sinovac. Kepentingan yang paling utama adalah untuk melindungi diri, terutama bagi golongan berisiko tinggi. Ujian-ujian berkaitan vaksin telah dilakukan. Peranan masyarakat dan media sosial adalah platform penting demi mencapai kelompok imuniti untuk menjayakan program vaksinasi ini. Kempen vaksinasi telah diwujudkan. Pusat Pemberian Vaksin (PPV) juga semakin bertambah supaya kapasiti pemberian vaksin akan menjadi bertambah setiap hari sehingga negara mencapai kelompok imuniti. Justeru itu, harapan selepas usaha vaksinasi ini selesai dan negara kita akan mencapai imuniti kelompok, ekonomi negara akan dapat kembali pulih seperti biasa dan kehidupan rakyat akan menjadi lebih baik dan terjamin. Walaupun begitu, kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi diri, keluarga dan orang sekeliling supaya pandemik ini tidak akan berulang lagi.