AMALAN DAN KEPERCAYAAN KHURAFAT WANITA HAMIL DAN BERSALIN DALAM KALANGAN MASYARAKAT MELAYU BERKAITAN BOMOH - Abdullah, Rahmat (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Bomoh, pawang dan dukun adalah individu yang akan dirujuk oleh masyarakat kampung sekiranya terdapat sebarang permasalahan berkaitan gangguan dari alam ghaib. Islam menerangkan bahawa segala bentuk perkara ghaib adalah di bawah kekuasaan Allah SWT. Kertas ini bertujuan untuk mengenal pasti amalan dan kepercayaan khurafat wanita hamil dan bersalin dalam kalangan masyarakat Melayu berkaitan bomoh. Pada masa yang sama, ianya juga akan menilai tahap kefahaman wanita hamil dan bersalin tentang bomoh. Responden adalah terdiri daripada wanita Melayu yang tinggal di sebuah kampung di Melaka Tengah. Analisis data menggunakan kaedah peratusan melalui perisian Microsoft Excel dengan mengajukan soal selidik amalan khurafat berkaitan bomoh sama ada pernah melakukan atau tidak pernah melakukan kepada wanita hamil dan bersalin. Dapatan menunjukkan bahawa terdapat 7 amalan dan kepercayaan khurafat wanita hamil dan bersalin dalam kalangan masyarakat Melayu berkaitan bomoh. Amalan dan kepercayaan meminum air selusuh yang telah dijampi bomoh dengan tujuan akan memudahkan proses bersalin menunjukkan peratusan yang tertinggi iaitu sebanyak 100% manakala amalan dan kepercayaan wanita hamil tentang “baby shower” menunjukkan peratusan yang terendah iaitu sebanyak 6.7%. Kefahaman ibu hamil dan bersalin berkaitan amalan dan kepercayaan khurafat berkaitan bomoh berada pada tahap sederhana.