KAJIAN ZIKIR HARIAN MELALUI KARYA SENI DENGAN PENGGABUNGAN LIRIK, LAGU DAN MUZIK SECARA DIDIK HIBUR - Md Diah, Jezan; Mohamad, Martini (Jurnal ’Ulwan, 2023)
Zikir Harian merupakan amalan berulang-ulang mengingati dan menyebut nama Allah atau ayat-ayat suci Al-Quran dalam kehidupan seharian. Zikir harian yang menjadi amalan harian Imam Al-Ghazali dalam seminggu tanpa henti (Jumaat hingga Khamis) merupakan amalan zikir harian yang paling mudah dibuat setiap hari untuk mendapat pahala daripada Allah SWT. Namun begitu, sejauh mana penghayatan dan amalan zikir harian ini dipraktiskan oleh masyarakat muslim dalam kehidupan harian masa kini?. Justeru kajian zikir harian melalui karya seni dengan penggabungan lirik, lagu dan muzik secara harmoni dijalankan untuk melihat sejauh mana penerimaan dalam kalangan masyarakat terhadap pendekatan ini. Pendekatan didik hibur kreatif dan inovatif berdasarkan elemen kontemporari dapat membantu menyampaikan zikir harian ini dengan mudah dan diterima oleh semua lapisan masyarakat. Dapatan soal selidik keberkesanan yang dijalankan secara kuantitatif mendapati jangkauan zikir harian yang disampaikan melalui lagu bertajuk Zikir Harian lebih mudah difahami, diingati dan diterima oleh pelbagai lapisan masyarakat. Oleh itu diharapkan kaedah yang digunakan dengan menggunakan pendekatan Didik Hibur melalui ciptaan karya seni lagu dapat memberi manfaat dan kesan positif kepada semua lapisan masyarakat dengan pengamalan zikir harian ini dalam kehidupan seharian.