PENGGUNAAN MEDIA SOSIAL DALAM KALANGAN WARGA EMAS DI KUALA LANGAT, SELANGOR - Norhisham, Nurul Aini Syazwani; Ashaari, Muhamad Faisal (Jurnal ’Ulwan, 2024)
Penggunaan media sosial di kalangan warga emas semakin meningkat membuka ruang kepada mereka untuk kekal berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan serta mengakses maklumat. Walau bagaimanapun, tahap penggunaan media sosial mereka berbeza-beza disebabkan perbezaan dalam latar belakang pendidikan, pendapatan, jantina, dan faktor lain. Tujuan utama artikel ini adalah untuk menerangkan trend penggunaan media sosial dalam kalangan demografi warga emas dan untuk mengkaji empat faktor utama yang mempengaruhi penggunaan media sosial mereka: umur, pendapatan, pendidikan, dan jantina. Artikel ini juga mengkaji hubungan antara perasaan kesepian di kalangan individu berusia dengan motivasi mereka menggunakan media sosial. Data untuk penyelidikan ini dikumpul melalui soal selidik yang diedarkan kepada individu berusia antara 60 hingga 80 tahun yang aktif di Pusat Aktiviti Warga Emas di Kuala Langat, Selangor. Pusat ini mempunyai 490 ahli warga emas berdaftar, dan survey ini termasuk ahli berdaftar dan tidak berdaftar. Sejumlah 405 responden berjaya menjawab soal selidik tersebut. Kajian mendapati bahawa kebanyakan populasi warga emas menghabiskan masa 3-6 jam sehari di media sosial, dengan YouTube dan WhatsApp menjadi platform yang paling banyak digunakan, diikuti oleh Facebook. Selain itu, kajian menemukan korelasi yang signifikan antara pendapatan dan pendidikan dengan penggunaan media sosial, sementara umur dan jantina adalah faktor yang kurang mempengaruhi. Penemuan kajian menekankan kesan yang besar kesepian di kalangan individu berusia terhadap alasan mereka menggunakan media sosial dalam demografi ini.