PEMATUHAN SYARIAH DALAM PELAKSANAAN SISTEM HIBAH TAKAFUL DI MALAYSIA: PERBINCANGAN MENURUT PERSPEKTIF FIQH ISLAM - Syed Abu Bakar, Sharifah Khadijah; Ahmad, Shakila; Mohammad, Che Adenan; Kirin, Arwansyah; Ismail, Faisal Husen; Ghozali, Mohammad; Mohd Nor, Muhamad Tarmize (Jurnal ’Ulwan, 2025)
Hibah dan takaful adalah dua konsep penting dalam Islam yang berkait rapat dengan prinsip tolong-menolong dan pengurusan harta. Hibah merujuk kepada pemberian sukarela daripada seseorang kepada pihak lain tanpa sebarang balasan, manakala takaful adalah sistem insuran Islam yang berasaskan prinsip saling membantu dan berkongsi risiko. Penulisan ini akan mengkaji kaedah pematuhan syariah yang diamalkan di Malaysia dalam pelaksanaan hibah takaful, serta ciri-ciri utama yang membezakan hibah takaful daripada sistem hibah konvensional. Pandangan ulama dan fatwa berkaitan akan dibincangkan bagi memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai hukum pelaksanaan sistem ini dalam konteks Fiqh Islam. Melalui analisis mendalam, kajian ini juga akan membandingkan pelaksanaan hibah takaful di Malaysia dengan prinsip-prinsip hibah dalam Islam, serta menilai sejauh mana ianya menepati syariat. Akhirnya, kajian ini akan mencadangkan penambahbaikan yang boleh diambil untuk memastikan sistem hibah takaful terus relevan dan patuh syariah dalam konteks moden.