PENGAPLIKASIAN MAQASID SYARIAH SEBAGAI PARAMETER KONSEP HOTEL PATUH SYARIAH - Mohd Noor, Mohd Izzuddin; Mohd Noor, Fatimah Nadirah (Jurnal ’Ulwan, 2019)
Maqasid Syariah merupakan tujuhan baru dalam menerokai keluasan ilmu fiqh kontemporari. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan mengumpulkan maklumat daripada kitab-kitab, artikel-artikel ilmiah, berkenaan dengan industri perhotelan secara umumnya, Maqasid Syariah dan konsep hotel Patuh Syariah. Daripada penelitian sumber maklumat ini, analisis kemudianya dibuat terutamanya terhadap istilah Maqasid Syariah dan Patuh Syariah bagi mendapatkan gambaran sebenar berkaitan istilah berkenaan. Kajian ini juga akan menilai sejauh mana Maqasid Syariah boleh diaplikasikan dalam mewujudkan hotel yang berkonsepkan patuh Syariah. Hasil dapatan kajian ini telah mendapati, secara umumnya, Maqasid Syariah boleh diaplikasikan sebagai parameter konsep hotel patuh Syariah.