PENILAIAN KAIFIAT ZIKIR TAREKAT AL-SH?ZULIYAH AL-DARQ?WIYYAH PIMPINAN HAJI MOHD NASIR OTHMAN MENURUT AL-QURAN DAN AL-SUNAH - Abdul Hamid, Mohammad Fahmi; Mohd Nor, Ahmad Rosli; Meerangani, Khairul Azhar; Md Ariffin, Mohd Farhan; Md Sharipp, Muhammad Taufiq (Jurnal 'Ulwan, 2021)
Tarekat tasawuf merupakan satu amalan kerohanian yang melibatkan berbagai elemen dalam proses pembentukan peribadi individu untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Dalam tarekat tasawuf terkandung pelbagai kaedah dan amalan yang boleh dilaksanakan bagi meningkatkan tahap kerohanian individu. Kaedah ini melengkapi ilmu secara teori dan praktikal yang perlu dilaksanakan bagi mereka yang telah bersedia untuk menempuh jalan tasawuf. Walau bagaimanapun, perlu ditegaskan, pilihan untuk beramal dengan tarekat tasawuf harus menepati landasan syariat. Demikian itu, perlunya penilaian terhadap tarekat tasawuf yang ingin diamalkan oleh individu dalam memastikan tarekat tersebut menepati syariat Allah SWT dan sunah Nabi SAW. Oleh itu, kajian ini mengetengahkan pengamalan zikir dalam majlis zikir tarekat al-Sh?zuliyyah al-Darq?wiyyah di Negeri Sembilan dan keselariannya menurut perbahasan al-Quran dan al-Sunah. Kajian ini menggunakan metodeologi kualitatif yang bersifat analisis deskriptif melalui analisis dokumen berkaitan sumber ambilan tarekat, kaedah pemerhatian dalam majlis zikir dan temu bual bersama syeikh tarekat sebagai data sokongan. Mekanisme penganalisisan terhadap pengamalan tersebut menggunakan hadis sebagai dalil utama, disokong dengan dalil al-Quran serta pendapat ulama. Hasil kajian mendapati pengamalan zikir dalam majlis zikir tarekat al-Sh?zuliyyah al-Darq?wiyyah di Negeri Sembilan bertepatan dengan perbahasan al-Quran, hadis. Keselarian praktis zikir dalam majlis zikir tarekat dengan penetapan syarak boleh diteruskan sebagai satu bentuk pengamalan kerohanian dalam kalangan masyarakat.