TERAPI MUZIK DI PERSEKITARAN HOSPITAL: PENELITIAN TERHADAP SUMBANGAN TAMADUN ISLAM - Awang, Siti Nur Adilah; Rozali, Ermy Azziaty; Sidik @ Mat Sidek, Roziah (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Terapi muzik adalah satu bentuk rawatan yang ditawarkan di hospital-hospital dalam tamadun Islam di bawah pemerintahan beberapa kerajaan Islam antaranya kerajaan Abbasiyyah, kerajaan Mamluk, kerajaan Seljuk dan kerajaan Uthmaniyyah. Hospital yang menawarkan rawatan terapi muzik ini dibina di pelbagai lokasi merangkumi Baghdad, Syria, Mesir, Magribi dan Anatolia. Justeru, kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti nama-nama hospital yang menawarkan terapi muzik di samping menganalisis pelaksanaan terapi muzik di hospital-hospital tersebut. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan pendekatan reka bentuk kajian sejarah berpandukan kepada pelbagai sumber berautoriti dan seterusnya dianalisis menggunakan kaedah analisis teks serta deduktif. Hasil kajian ini mendapati bahawa hospital yang menawarkan rawatan terapi muzik ialah Bimarastan al-‘Adhudi, Bimarastan Nur al-Din, Bimarastan al-Mansuri, Bimarastan Fez, Darussifa Gevher Nesibe, Darussifa Divrigi Turan Melik, Darussifa Amasya, Darussifa Bayezid I, Darussifa Fatih, Darussifa Bayezid II, Darussifa Suleymaniye dan Darussaifa Hafsa Sultan. Terdapat tiga jenis bunyian yang digunakan di hospital-hospital tersebut iaitu nyanyian dan bunyi dari alat muzik, bunyi desiran air daripada kolam air pancutan dan bunyi kicauan burung dari taman bunga berhampiran dengan hospital. Bunyi-bunyi inilah yang membentuk terapi muzik dalam di persekitaran hospital bertujuan untuk memberikan ketenangan dan hiburan kepada para pesakit yang dirawat khususnya pesakit-pesakit mental.