IMPLEMENTASI SUNNAH DALAM KONTEKS PENJAGAAN KESIHATAN DI HOSPITAL ERA KERAJAAN ‘UTHMANIYYAH - Alias, Nur Ainul Basyirah; Abdullah, Murihah (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Pembangunan institusi kesihatan dalam sejarah Islam khususnya hospital (Dârü??ifas?) dalam kerajaan ‘Uthmaniyyah sangat memberi impak positif kepada masyarakat. Kebiasaannya, ia ditubuhkan melalui dana wakaf pemerintah namun terdapat juga sumber kewangan daripada orang perseorangan. Hal ini kerana, sultan dan masyarakat ‘Uthmaniyyah terinspirasi dengan hadis Rasulullah SAW berkenaan kelebihan berwakaf yang dilihat berterusan memberi ganjaran kepada pewakaf. Bukan itu sahaja, hal berkaitan penjagaan kesihatan berpandukan hadis juga turut dipraktikkan dalam institusi tersebut. Oleh yang demikian, kajian ini bertujuan untuk meneliti praktikal penjagaan kesihatan yang berteraskan sunnah ketika era kerajaan ‘Uthmaniyyah. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan mengaplikasikan kaedah analisis kandungan terhadap kajian-kajian lepas serta metode analisis yang digunakan adalah metode tematik. Hasil kajian mendapati terdapat amalan penjagaan kesihatan bersandarkan sunnah Rasulullah SAW yang dilakukan di hospital era ‘Uthmaniyyah sejak abad ke-14 Masihi lagi. Ia kemudiannya masih diteruskan meskipun pada abad ke-19 Masihi, ilmu perubatan dan peralatan moden diperkenalkan dalam hospital-hospital tersebut. Justeru, perbincangan ini diharapkan dapat memberikan persepsi yang benar berkaitan penjagaaan kesihatan menurut Islam serta praktikal perubatan Islam dengan membawa contoh yang telah dilaksanakan dalam hospital era ‘Uthmaniyyah.