PEMBENTUKAN MASYARAKAT MADANI BERPANDUKAN KAEDAH PENDIDIKAN BERSEPADU SURAH LUQMAN AYAT 12-19 - Mohd Aris, Suliah; Fathil, Fathiah; Sapri, Shamsiah (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Konsep Malaysia Madani yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai matlamat melahirkan Malaysia yang maju bukan sahaja dari segi kebendaan namun juga dari segi pemikiran, dan peradaban yang berteraskan nilai, etika dan akhlak. Gagasan tersebut bukanlah satu usaha yang mudah apatah lagi di era globalisasi kini yang memperlihatkan pengaruh ideologi Barat terlalu mudah meresapi pemikiran dan gaya hidup masyarakat. Berhadapan dengan cabaran tersebut, kaedah pendidikan yang bersepadu dan mantap adalah amat diperlukan sebagai suatu saranan penyelesaian. Justeru itu kajian ini menganalisa rangka kaedah pendidikan bersepadu menerusi al-Quran dengan memfokuskan kajian terhadap Surah Luqman ayat 12 hingga ayat 19. Kajian ini menggunakan metod kualititatif, data primer yang diperolehi menerusi kitab tafsir muktabar, buku serta artikel ilmiah yang berotoriti dan seterusnya dianalisis menggunakan metod analisa kandungan. Hasil kajian mendapati bahawa kaedah pendidikan bersepadu digunakan oleh Luqman kepada anaknya merangkumi pendidikan akidah, ibadah, akhlak dan dakwah dengan pelbagai teknik yang berkesan. Kaedah tersebut wajar menjadi panduan dalam membentuk insan yang seimbang dan bersepadu serta bertanggungjawab bagi merealisasikan masyarakat Madani.