SIGNIFIKASI BEDUK SEBAGAI INSTRUMEN KOMUNIKASI TRADISIONAL MASYARAKAT MELAYU - Mohd Amin, Juriah; Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Mohd Noh, Abd. Munir (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Masyarakat Melayu dahulu memiliki kearifan tersendiri dalam menyebarkan berita atau maklumat sesama mereka. Mereka menggunakan beberapa instrumen yang direka menggunakan apa yang ada di sekitar mereka hasil daripada interaksi dan observasi mereka terhadap alam. Instrumen ini boleh menghasilkan bunyi yang kuat yang dapat difahami oleh ahli masyarakat maksud berita yang ingin disampaikan samada ianya menandakan masuk waktu solat, ada kematian, berlaku kecemasan dan sebagainya. Objektif kajian ini ialah mengenalpasti signifikasi penggunaan beduk dan beberapa instrumen lain yang digunakan sebagai instrumen komunikasi oleh masyarakat Melayu tradisional. Kajian ini difokuskan kepada instrumen yang digunakan oleh masyarakat Melayu di masjid dan surau. Untuk mencapai objektif yang digariskan, penulis menggunakan pendekatan kualitatif. Penulis menggunakan dua kaedah utama iaitu kaedah analisis dokumen dan kaedah kajian lapangan bagi mendapatkan data kajian. Menerusi kaedah analisis dokumen, penulis meneliti dokumen-dokumen yang diperolehi samada buku, artikel, jurnal, prosiding, majalah dan laporan akhbar berkaitan dengan isu kajian. Untuk kaedah kajian lapangan, temuramah dengan tiga orang informan telah dilakukan. Hasil daripada kajian ini, dapat dikenalpasti tentang sejarah penggunaan beduk, fungsinya dan cara pembuatannya. Di samping itu juga ditemui instrumen-instrumen lain yang menjadi alat komunikasi masyarakat Melayu silam sebelum ianya diganti dengan penggunaan alatan moden. Ini secara tidak langsung menunjukkan kepada daya kreativiti masyarakat dahulu hasil daripada interaksi mereka dengan persekitaran. Adalah diharapkan banyak lagi kajian dan pendokumentasian bagi memastikan hasil kreativiti masyarakat dahulu tidak dilupakan begitu sahaja. Tidak salah jika yang lama dikelek, yang baharu didukung.