DORONGAN BERKOMUNIKASI BAHASA ARAB DALAM KALANGAN PELAJAR KOLEJ UNIVERSITI ISLAM PERLIS - Fadzil, Nur Afifah; Md Rofiee, Maryam; Mohd Noor Be, Nur Iylia; Zailani @ Ahmad, Suhaila (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Kesediaan berkomunikasi bahasa Arab lahir daripada penguasaan bahasa Arab yang bagus dan mantap sama ada dari aspek kosa kata mahupun penyusunan ayat mengikut tatabahasanya. Namun, dalam mempersiapkan seseorang agar bersedia untuk berkomunikasi bahasa Arab, dorongan dan motivasi amatlah penting. Dorongan dalaman dan luaran kedua-duanya memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan keupayaan menguasai bahasa Arab. Hal ini termasuklah dorongan dari sudut elemen keagamaan kerana bahasa Arab merupakan bahasa al-Quran dan Hadis yang merupakan sumber utama rujukan Islam. Kertas cadangan ini mengemukakan dapat berkaitan tahap dorongan pelajar Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) dalam berkomunikasi bahasa Arab. Kajian ini dijalankan terhadap 150 orang pelajar Kolej Universiti Islam Perlis. (KUIPs). Jumlah sampel adalah ditentukan menggunakan formula Tabachnick dan Fidell (2007). Instrumen soal selidik digunakan bagi mendapatkan data. Data mentah dianalisis menggunakan perisian SPSS. Hasil menunjukkan bahawa menunjukkan 85.3 peratus atau 128 orang responden merasakan dorongan untuk berkomunikasi dalam bahasa Arab yang tinggi. Terdapat perbezaan yang signifikan bagi dorongan pelajar dalam mempelajari bahasa Arab antara pelajar yang pernah mempelajari dan tidak pernah mempelajari bahasa Arab sebelum mereka memasuki Kolej Universiti Islam Perlis dengan nilai Sig. (2-tailed) iaitu 0.000 yang lebih kecil daripada 0.05. Nilai min menunjukkan bahawa pelajar yang pernah mempelajari bahasa Arab sebelum memasuki Kolej Universiti Islam Perlis mempunyai tahap dorongan yang lebih tinggi iaitu 4.3050 berbanding dengan pelajar yang belum pernah mempelajari bahasa Arab dengan nilai min 3.7479. Justeru itu, dorongan pelajar untuk berkomunikasi dalam bahasa Arab haruslah diberi penekanan dan ditingkatkan sama ada ia berbentuk dorongan secara dalaman atau luaran.