KRONOLOGI ASAS TAKWIM HIJRI PRAMODEN ALAM MELAYU - Syed Omar, Sharifah Hamizah; Md Shariff, Nur Nafhatun; Zainal, Baharrudin; Hamidi, Zety Sharizat (Jurnal 'Ulwan, 2023)
Takwim merupakan salah satu produk falak yang telah diguna pakai sebagai sistem waktu sebagai panduan hidup seharian. Takwim Hijri telah diamalkan sejak tahun pertama dibentuk oleh para sahabat berasaskan kepada peristiwa hijrah Rasulullah S.A.W dari Kota Mekah ke Kota Madinah sebagai tahun pertama Hijri. Namun takwim Hijri yang digunakan berbeza asas pembentukannya bergantung kepada evolusi perkembangan ilmu falak sepanjang zaman. Objektif artikel ini ialah membina satu kronologi penulisan dan asas pembentukan takwim Hijri yang diamalkan sepanjang empat abad yang mana ia mengungkap asas takwim Hijri yang sebenar menerusi 36 manuskrip dan naskhah nadir falak takwim pramoden Alam Melayu. Metodologi kajian berdasarkan kajian perpustakaan dengan mengumpulkan data dari beberapa koleksi manuskrip dan naskhah falak takwim pramoden Alam Melayu dari abad ke-17M hingga awal abad ke-20M (1693M-1957M). Kajian ini mendapati bahawa konsep hisab urfi adalah asas yang digunakan kebanyakan ulama falak pada abad ke-17M dan 18M. Manakala pada abad yang ke-19M dan 20M, penggunaan konsep hisab hakiki telah mula diamalkan dengan penghasilan beberapa naskhah penulisan dan natijah takwim tahunan berdasarkan kemajuan ilmu falak itu sendiri. Kesimpulannya, penggunaan hisab urfi ketika pramoden dilihat sudah memadai dan mengikut apa yang disarankan oleh Rasulullah S.A.W berdasarkan kepada keadaan semasa itu bagi menentukan awal bulan Hijri kecuali bagi bulan Ramadhan, Syawal dan Zulhijah hanya menggunakan kaedah rukyah. Namun, penggunaan kaedah tersebut pada masa kini dianggap tidak releven selepas mengalami beberapa tempoh perkembangan ilmu falak selaras dengan sains dan teknologi.