FAKTOR PENYUMBANG KEPADA MASALAH PENGURUSAN HARTA PUSAKA TAK ALIH DI BAHAGIAN BAITULMAL, MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI JOHOR - Musliman, Abdul Rahman; Zakaria, Zamzuri; Ahmad, Md Yazid (Jurnal 'Ulwan, 2024)
Masalah pengurusan pusaka tak alih di Bahagian Baitulmal, Majlis Agama Islam Negeri Johor mendapat perhatian oleh Jabatan Audit Negara Malaysia. Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2017 (Negeri Johor Siri 1), jumlah kerugian hasil yang dihadapi oleh baitulmal adalah sebanyak RM9.72 juta. Justeru, artikel ini menganalisis punca dalaman dan luaran yang menjadi faktor penyumbang kepada masalah pengurusan harta pusaka tak alih di Bahagian Baitulmal, Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) di samping mengesyorkan langkah untuk menanganinya. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif melalui instrumen temu bual dan analisis kandungan secara deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan tiga faktor dalaman yang menyumbang kepada permasalahan tersebut, iaitu prosedur kerja pengurusan yang kurang lengkap, kelemahan sistem rekod aset, dan ketiadaan polisi perjanjian sebagai usahasama pembangunan bagi tanah secara berkongsi. Selain itu, terdapat empat punca luaran, termasuk karenah ahli waris yang menebus, ragam pemilik berkongsi dan penyewa, kenaikan nilai hartanah semasa yang sukar dikawal, serta masalah fizikal dan permukaan tanah yang dimiliki oleh Baitulmal. Berdasarkan punca tersebut, kajian mengemukakan cadangan yang berbentuk khusus untuk dilakukan oleh baitulmal iaitu penambahbaikan prosedur kerja pengurusan aset yang lebih lengkap dan mewujudkan ikatan perjanjian terhadap pembangunan bagi aset tanah milik berkongsi. Oleh itu, cadangan kajian ini diharapkan dapat menjadi rujukan kepada pihak Baitulmal untuk mengatasi punca masalah yang ditemui oleh pengkaji.