APLIKASI KAEDAH AD DARAR YUZAL DALAM PERKAHWINAN - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mahadi, Mohd Hidayat; Mohd Azli, Rafidah; Mohd Zhaffar, Nursafra (Jurnal 'Ulwan, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis aplikasi kaedah Ad Darar Yuzal dalam konteks perkahwinan. Pertama sekali, kaedah Ad Darar Yuzal bermaksud menghapuskan kemudaratan dalam kehidupan berkeluarga. Dalam hal ini, prinsip tersebut memainkan peranan penting dalam memastikan keharmonian dan kesejahteraan rumah tangga. Seterusnya, kajian ini meneliti pelbagai kes di mana kaedah ini diterapkan, termasuk isu-isu seperti penderaan fizikal dan mental, ketidakadilan ekonomi, dan konflik keluarga. Di samping itu, penyelidikan ini juga membincangkan implikasi undang-undang dan sosial bagi pasangan yang terlibat. Akhir sekali, hasil kajian menunjukkan bahawa aplikasi kaedah Ad Darar Yuzal mampu menjadi mekanisme efektif dalam menyelesaikan konflik perkahwinan dan mengurangkan kemudaratan dalam hubungan suami isteri. Kesimpulannya, pendekatan ini bukan sahaja relevan dalam konteks perundangan Islam, tetapi juga dalam mempromosikan kesejahteraan dan keadilan dalam perkahwinan.