PERANAN AL-QURAN DALAM MEMBENTUK AKHLAK SEORANG MUSLIM - Hassan, Juwairiah; Mohd Khairuddin, Ahmad Fikri Ihsan; Mothar Rijan, Mohd Hakim; Mohamad Sarif, Muhammad Naufal (Jurnal 'Ulwan, 2025)
Al-Quran merupakan sumber utama ajaran Islam yang membimbing kehidupan manusia serta menjadi rujukan nilai dalam pembentukan akhlak seorang Muslim. Dalam realiti masyarakat masa kini yang berdepan dengan cabaran globalisasi, kemajuan teknologi dan perubahan nilai, persoalan berkaitan kemerosotan akhlak semakin mendapat perhatian para sarjana. Artikel konseptual ini bertujuan membincangkan peranan al-Quran dalam membentuk akhlak seorang Muslim melalui analisis literatur daripada sumber-sumber ilmiah berindeks. Perbincangan memberi tumpuan kepada konsep akhlak menurut perspektif al-Quran, pendekatan al-Quran dalam pembinaan akhlak, penghayatan nilai-nilai al-Quran dalam pembentukan sahsiah, serta implikasinya terhadap pembangunan individu dan masyarakat Muslim. Perbincangan menunjukkan bahawa al-Quran tidak hanya berfungsi sebagai teks suci dalam ibadah, malah berperanan sebagai kerangka moral yang menyeluruh dalam membentuk keperibadian Muslim yang seimbang dari aspek rohani, intelek dan sosial. Artikel ini diharapkan dapat menyumbang kepada perbincangan ilmiah berkaitan pendidikan akhlak dan penghayatan al-Quran dalam menghadapi cabaran kehidupan kontemporari.