PENGAJIAN SYARIAH DAN PEMBINAAN TAMADUN ISLAM DI MALAYSIA - Md Dahlal, Nor Hayati; Mohd Noor, Mohd Izzuddin (Jurnal 'Ulwan, 2016)
Artikel ini membincangkan tentang perkembangan sistem pengajian Syariah dan sumbangannya dalam membina tamadun Islam di Malaysia, bermula daripada abad yang ke -14 sehinggalah ke zaman moden. Ekoran daripada itu, artikel ini lebih merupakan usaha awal yang cuba menganalisa model-model yang sepatutnya diterapkan secara bersepadu di dalam pengajian syariah dalam pembinaan tamadun Islam di Malaysia. Bagi mencapai hasrat ini, kajian ini akan cuba menumpukan perhatian terhadap pengajian syariah di dalam pembinaan tamadun melayu, yang kemudiannya akan cuba dibandingkan dengan realiti pembaharuan sistem pendidikan Islam semasa di Malaysia.