FIQH JIHAD WANITA DALAM KONTEKS KONTEMPORARI: SATU ANALISIS - Abd Razak, Muhd Imran; Ramli, Mohd Anuar; Khalid, Nurul Khairiah; Abd Basir, Mukhamad Khafiz; Abd Rahman, Mohd Farhan; Mohd Noor, Ahmad Firdaus (Jurnal 'Ulwan, 2019)
Jihad merupakan suatu istilah yang sering dieksploitasi aliran ekstremisme atau disalahfahami aliran liberalisme dalam dunia kontemporari. Ia bukan sahaja memberikan gambaran negatif tentang jihad, malah turut menerbitkan gejala Islamofobia dalam sebahagian masyarakat dunia. Justeru, kajian ini menganalisis tentang fiqh jihad khususnya melibatkan golongan wanita dalam konteks kontemporari. Berpandukan metode kajian kualitatif, analisis kandungan dilakukan terhadap literatur berkaitan jihad dan perbahasan sarjana Islam silam dan kontemporari berkaitan dengannya. Analisis dilakukan secara induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian mendapati, fiqh jihad wanita mempunyai ciri dan syarat yang berbeza dengan fiqh jihad lelaki. Di samping itu, walaupun fiqh jihad adalah bersifat ijtihadiyyah, namun perbahasan jihad tentang wanita sangat mementingkan persoalan maslahah golongan tersebut. Dengan itu, fiqh jihad wanita dalam Islam adalah mengambilkira persoalan fitrah, keupayaan, konteks dan awlawiyyat.