THE ADOPTION OF INTEGRATED MARKETING COMMUNICATION BY B40 WOMEN IN MALAYSIA: AN ISLAMIC PERSPECTIVE - Mokhtar, Aida; Wahid, Norashikin (Jurnal 'Ulwan, 2021)
Wanita terdiri daripada hampir separuh dari penduduk Malaysia pada 2021. Sebilangan besar wanita adalah miskin dan dikategorikan sebagai Bottom 40 (B40). Fokus kajian adalah kepada wanita Muslim B40 yang sudah bergelar usahawan. Tujuan kajian adalah untuk mengkaji bagaimana wanita yang berpendidikan rendah ini boleh dilatih dengan berkesan menggunakan komunikasi pemasaran bersepadu atau Integrated Marketing Communication (IMC) untuk mempromosikan perniagaan mereka. IMC ialah strategi promosi yang menggunakan pengiklanan, perhubungan awam, promosi, tindak balas langsung dan alat komunikasi pemasaran lain secara bersepadu untuk memenuhi objektif yang ditetapkan. Apabila digunakan dengan berkesan, kempen IMC boleh membantu usahawan meningkatkan jualan produk mereka menjadikannya berguna untuk wanita B40. Satu kajian kes yang mengkaji komponen ideal modul cadangan program latihan IMC untuk wanita Muslim B40 dari perspektif ahli akademik telah dijalankan. Teori penyebaran teori inovasi telah diterima pakai untuk merangka kajian ini. Ia dikategorikan dari segi kadar penggunaan IMC mereka sebelum mencadangkan modul dan program latihan untuk wanita. Penemuan mendapati bahawa Islam harus dijadikan teras modul, diikuti dengan sesi pembangunan diri, kemahiran keusahawanan, kemahiran e-dagang, dan kemahiran IMC. Kajian ini penting kerana ianya berkaitan dengan dasar kerajaan Malaysia untuk mengubah penduduk Malaysia B40 menjadi bebas dari segi kewangan.